Ο πράσινος αρακάς είναι ένα σπουδαίο λαχανικό με εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Ειδικά τώρα που είναι της εποχής προσθέστε τον οπωσδήποτε στο εβδομαδιαίο μενού καθώς είναι γνωστός ως μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Επίσης, είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα.
Το 70% των θερμίδων του αρακά προέρχονται από του υδατάνθρακες και σχεδόν το υπόλοιπο από τις πρωτεΐνες. Προηγουμένως αναφερθήκαμε στο πρωτεϊνικό περιεχόμενο του αρακά, για να δώσουμε ένα παράδειγμα αναλογιστείτε ότι ½ φλ. αρακά περιέχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ½ φλ. μαγειρεμένων καρότων μας δίνει μόνο 1 γραμμάριο πρωτεΐνης. Επίσης, ο γλυκός αρακάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και ακόμη περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β6, C, Κ, αρκετό κάλιο και φώσφορο, ο οποίος είναι σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος.
Το αγαπημένο λαχανικό μας εφοδιάζει με φυτοχημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως οι σαπωνίνες, τα φαινολικά οξέα και οι επικατεχίνες.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι λόγω της μικρής του διάρκειας ζωής, μόνο το 5% του αρακά καταναλώνεται φρέσκος. Το μεγαλύτερο μέρος του αρακά καταψύχεται και όσο πιο γρήγορα καταψυχθεί τόσο λιγότερο αλλοιώνεται το διατροφικό του προφίλ.
Επιλογή: όταν αγοράζετε φρέσκο αρακά προσέξτε οι λοβοί να είναι συμπαγείς και απαλοί , με ένα μέτριο πράσινο χρώμα.
Αποθήκευση: Όσον αφορά τον κατεψυγμένο αρακά μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και 24 -30 μήνες. Βέβαια, για να πούμε ότι δεν έχει αρχίσει να μεταβάλλεται η κατάσταση του σε διατροφικά συστατικά καλό θα ήταν να καταναλωθεί μέσα σε 6-12 μήνες από την στιγμή της κατάψυξης του.
Ανακτήθηκε από: https://www.okaa.gr/gr/i-agora-tou-katanaloti/diatrofi-ugeia/