CategoriesΔιατροφικές συμβουλές

Το ελαιόλαδο

Είναι αδιανόητο για τον Έλληνα να φανταστεί τη διατροφή του χωρίς ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι μια τροφή που ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, πάντα έπαιζε και θα παίζει σημαντικό ρόλο στις κουζίνες των σπιτικών. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου, που ανέρχεται στα 24 λίτρα/ετησίως.

Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο του καρπού της ελιάς της ευρωπαϊκής (Olea Europe), το οποίο λαμβάνεται με μηχανικό ή άλλο φυσικό τρόπο. Το ελαιόλαδο είναι ένα βασικό και αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής που εκτός από τη νοστιμιά που προσδίδει στα πιάτα μας, έχει και εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Θρεπτική αξία

Το ελαιόλαδο στην κυριολεξία είναι ένας υγρός χρυσός θησαυρός. Το λάδι της ελιάς είναι ενεργειακά πυκνό (όπως όλα τα έλαια), ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο αποδίδει 45 kcal. Αυτό που κάνει το ελαιόλαδο ξεχωριστό είναι η εξαιρετική του σύσταση σε λιπαρά οξέα. Ο λόγος των κορεσμένων, προς τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα θεωρείται ιδιαίτερα καλός. Το ελαιόλαδο θεωρείται ένα από τα καλύτερα βρώσιμα έλαια περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Το ελαιόλαδο περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες και φαινόλες. Οι φαινολικές ενώσεις του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου είναι βιοδιαθέσιμες στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε πειραματικές μελέτες, τα συστατικά του ελαιόλαδου δείχνουν ένα μεγάλο εύρος βιονεργών ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανόμενων αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και αγγειοδιασταλτικών δράσεων.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει τυροσολικες φαινολικές ενώσεις όπως τυροσόλη, η υδρόξυτυροσόλη, η ελευρωπαίνη και ελαιοκανθάλη. Αυτές οι ουσίες μαζί με τη βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, εκφυλιστικών νευροπαθειών κτλ. Μελέτες δείχνουν ότι η ολεοκανθάλη φαίνεται να διαθέτει αντιφλεγμονώδεις δράσεις όπως η ουσία ιβουπροφαίνη (φάρμακο iboprufen).

Επιπρόσθετα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά επίπεδα φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες έχουν την ιδιότητα να αναχαιτίζουν τη, απορρόφηση της χοληστερόλης από τον πεπτικό σωλήνα και γι αυτό μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα ακόμη και κατά 10-15%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αφομοίωση του ελαιόλαδου από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ιδιαίτερα υψηλή. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βαθμός αφομοίωσης μπορεί να φτάσει το 98%.

Ανακτήθηκε από: https://www.okaa.gr/gr/i-agora-tou-katanaloti/diatrofi-ugeia/