Η ντομάτα είναι η βασίλισσα του καλοκαιριού μας. Την υπολογίζουμε ως λαχανικό αλλά η βοτανολογία την εντάσσει στα φρούτα. Η ντομάτα μας χαρίζει γεύση, χρώμα και άρωμα και νοστιμίζει τα πιάτα μας. Εκτός όμως από τη νοστιμιά της, είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας.
Η ντομάτα είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Μάλιστα, μια μέτρια ντομάτα καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C. Επίσης, η ντομάτα περιέχει μια πολύτιμη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, το φολικό οξύ. Το φολικό οξύ, ή αλλιώς βιταμίνη Β9, είναι απαραίτητο για την κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών. Όσον αφορά το κάλιο, ένα φλυτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου και ½ φλ. σάλτσα ντομάτας περιέχει 454 mg.
Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα της ντομάτας σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέτοιες ουσίες είναι το λυκοπένιο, το άλφα- λιποικό οξύ, η χολίνη, η λουτείνη, η ζεαξανθίνη. Η αντιοξειδωτική ουσία της ντομάτας που «ξεχωρίζει» είναι το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες συνδέουν το λυκοπένιο με καλύτερη λειτουργεία του καρδιαγγειακού συστήματος με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Ανακτήθηκε από: https://www.okaa.gr/gr/i-agora-tou-katanaloti/diatrofi-ugeia/